Ett avsked

Det är dags för mig att flytta från ratata.fi.

 Fr.o.m idag bloggar jag på frokenfuruhjelm.wordpress.com.

Wordpress erbjuder roligare moderna tekniska finurligheter som gör bloggandet väldigt mycket lättare, både från datorn och mobilen. Jag kommer också att satsa på att omge mig själv med flera vackra ting, mer inspiration, motivation och pepp, och förhoppningsvis flera lite längre texter om vad jag tycker, tänker och känner. Min vardag får ni följa som vanligt i text och via snapshots. Mitt arkiv förblir tills vidare här.


Så höjer vi en skål för tiden på ratata och uppdaterar våra länklistor. Siste man släcker ljuset.
20.02.2012 kl. 22:23

Klädvikaren


Fick en ljusröd klädvikare av min far i julklapp och har inte hunnit testa före idag.

T-skjortan på brädan. Tsapp.Vik in kanterna. Tsapp.Vik upp den nedre kanten. Tsapp.Resultatet: Jämnstora, raka högar....som man sen lätt kan förvara; vitt, färg och svart skilt för sig.
19.02.2012 kl. 18:46

SlowfoodPå fredag blev det afterwork på Bakers med ett blandat gäng. Resten av helgen har spenderats mer eller mindre insnöade i Kottby.

Som motvikt till fredagens dinner på Mäccen testades på lördagen konceptet slowfood. Härlig nötköttsgryta puttrade på spisen i nästan 4 h! Gillar skarpt tanken om att göra hederlig mat från grunden och ge det tid (fast i verkligheten blir det sällan av). Bäst är att göra lite extra så att man kan frysa ner och ha färdigt för stunder man inte annars sku hinna eller orka laga ordentlig mat. Grundreceptet härifrån, mina variationer nedan.

Mustig nötköttsgryta

1 gul lök
ca 1 kg grytbitar av nötkött
4 tsk kalvfond
3 dl röd vin
2 dl vatten

Torkade trattkantareller enligt behag
1 msk svartvinbärsgelé
salt, peppar, paprikapulver och timjan efter smak
1 stor palsternacka
4 morötter 
2 Vitlöksklyftor
1 paprika
mer vätska blandat vatten och/eller vin
Maizena samt en skvätt matlagningsgrädde

Hacka löken. Bryn löken och köttbitarna i omgångar i smör, krydda och lägg över i en gryta. Tillsätt rödvin i sista omgången av köttstekningen. Tillsätt resterande av vätska, kalvfonden, gelé och några lagerblad  och låt koka tills köttet är rejält mört ca 2-2,5 timmar.

Skala och dela palsternacka, morötter och vitlöksklyftor. Tillsätt allt i grytan och häll samtidigt i mer vätska. Låt allt puttra vidare ca 1 timma. Dela paprikan och tillsätt den när ca 10 minuter återstår. Red grytan med maizena enligt anvisningarna på kartongen ( ca 1 msk maizena/ dl vätska). Tillsätt en skvätt grädde och puttra vidare.

Servera med potatis eller ris och gärna lite mer gelé. Passar säkert också bra med cous cous.

19.02.2012 kl. 18:28

Incheckad på Hotel Kantarellis

Bloggen verkar ha strulat lite idag...

Nojaa, Uleåborg (minus 24 grader) avklarat,  nu incheckad på Kantarellis i Vasa. Har bastu och bubbelbad i rummet, inte illa! Och det hör till standardutrustningen här. Har också varit hos Maramamman-Annas supermorsa på middag. Tror inte jag tillräckligt kunde framhäva min tacksamhet över att få komma hem till nån, vistas bland människor och få mat efter hundra år på tåget från Uborg till Vasa. Imorgon bär det av till Kristinestad en sväng och så tillbaka till Vasa, därifrån jag flyger hem till Helsingfors på kvällen.
09.02.2012 kl. 21:34

Vår i luften?Superskönt morgonväder idag! Efter dom här arktiska förhållandena kändes det nästan vårigt i luften, dessutom var det ljust vilket gör allting mycket bättre.

Idag är det en ganska vanlig tisdag; förmiddagen på jobbet och eftermiddagen i skolan. Vi tänkte med David försöka få biljetter till Tio Budorden med Wickström & Saanila på Lillan ikväll. Nån som sätt den?

Har också lite skolgrejer som pressar på. Åker upp till Uleåborg på torsdagmorgon och är borta till fredag kväll så vill ha saker gjorda före det.
07.02.2012 kl. 10:13

Kålrot och andra rotfrukerKom idag hem med en kålrot. Har aldrig kommit hem med en sådan tidigare och visste inte vad jag sku göra med den. Utgick ifrån att den ska skalas och att den måste bli mjuk innan man kan äta den. Blev ungsrostade rotfrukter med lite olja, salt, peppar och honung, och så kålroten förståss, och knackisar.
06.02.2012 kl. 22:01

Golden girls!Fy fan, vad vårt lag är bra! Vi har alla varit riktigt sjuka nu två senaste veckorna, och träningen har definitivt lidit. Men, med grym fiilis och lite skärpning lyckades vi igen kapa första platsen i södra Finlands distrikttävlingar! Vi rockade!! Man ska sluta när man är på toppen, härifrån känns bra att ta paus.
05.02.2012 kl. 20:48

Valdebatt

Fick en uppmaning att resa mig ur sjuksängen och inmunda köttbullar i jallusås, nånting man inte tackar nej till.Nu valdebatt på TV. Får fnatt med den svenska debattens musikinslag, kanske den finska versionen är bättre.
02.02.2012 kl. 21:28

Lumia

Tagit steget från stenålder till smart-phone, låt mig presentera min nya leksak, Nokia Lumia 800 i färgen magenta. Loves it!
Bilderna tagna med en annan Nokia Lumia 800

Telefonen känns toppenbra i handen, fast man ska ha skalet på, den är superhal.  Man behöver knappt läsa manualen för att komma igång, nånting Nokia stulit av Mac och som jag gillar. Tar fina bilder, allt fungerar snabbt o smidigt. Musikspelaren har jag inte ännu hunnit bekanta mig med. Lite krångligt för en nybörjare att få kontakterna uppordnade dock, telefonen läser in all info från telefonboken, Facebook, Twitter, mailadresser.... Vissa personer finns nu med hundra olika uppgifter i min telefonbok o det kommer att ta en evighet att få det fixat, men man lär sig.

Tyvärr tar det ännu 15 dagar (!!!) för DNAPro att aktivera mitt micro-sim kort, vilket innebär att telefonen som telefon för tillfället ännu är helt oanvändbar! Sånt blir man sur på, här har man först väntat på telefonen, o så får man vänta lika länge till före man kan ta i bruk den! Fast det är klart, de kan ju inte aktivera sim-kortet före man kvitterat ut telefonen från posten.

02.02.2012 kl. 11:07

Dagens

fiilishöjare.

Nu vill jag att alla ställer sig framför spegeln och gör som Jessica.
 
31.01.2012 kl. 11:22

Ljudlös

Lämnade tydligen min röst i pulkabacken på lördagen. Är helt ljudlös nu. Ringde till företagshälsovården på morgonen o kraxade mig fram "Olisi vähän flunssaa... " och fick ett såndänt medlidsamt "joooo...." till svar. Ska dit i eftermiddag efter lite drugs.Testa att kommunicera utan ord, så svårt att vara tyst!

EDIT, sjukskriven i tre dar.
30.01.2012 kl. 11:14

Rosor


Aldrig fel att få rosor på söndagsmorgonen, blev så gla!

Nu diskuterar vi A) vad tio rosor betyder? B) om de är röda eller oranga?
29.01.2012 kl. 15:11

Min morgonTherese Sennerholt- en liten tavla jag sku vilja ha.

Vaknade snorig som bara den, snoozade lite för länge. Har diverse smärttillstånd och ingenting i kylskåpet. Missade förstås bussen. Ännu också snö ute. Dagen kan bara bli bättre.

Ska åta mig Kiris utmaning att göra en god gärning idag, man blir glad av att göra andra människor glad!
25.01.2012 kl. 11:39

In på huden

Bild: runningonhappiness.blogspot.com/ Pinterest

Idag har jag ätit roaccutan ( isotretinoin actavis) i ungefär 50 dagar och det känns som passligt länge för att skriva lite om det och mina upplevelser.

Min hud har aldrig varit fruktansvärt dålig, men senaste åren har den allt jämt blivit ojämnare och helt enkelt i mitt eget tycke inte verkat välmående.  Jag stretade länge emot att gå till hudläkaren, men efter att ha spenderat tillräckligt av studiestödspengarna och tid på att rädda min hud så marscherade jag motvilligt till läkaren i december.

Det finns ju i princip tre alternativ; antibiotika (effektiv när man börjar, problemet återvänder när antibiotika-kuren är avslutad) p-piller med höga östrogenvärden (otänktbart för migränbarn som jag) och sedan Isotretinoin dvs. Roaccutan eller Accutane. Isotretinoin minskar hudens produktion av sebum, dvs talg. Talg är vad som orsakar förstoppningar i huden, dvs. finnar och i värsta fall acne av olika svårighetsgrad. 

Fick alltså roaccutan-receptet och en förläsning om de omtalade biverkningarna, men utgångspunkten att jag äter medicinen i minst 5 månader. Innebär att sol och sprit utesluts under den här tiden. Mycket visste jag sen tidigare, har ju läst på och konsulterat kompisar som också ätit kuren. Det är ändå läkarens uppgift att informera om biverkningarna, eftersom de är verkliga, och de flesta upplever dem i viss mån.  Biverkningarna och riskerna med medicinen måste vara kända för den som börjar kuren helt enkelt. Vanligast är att läpparna och ögonen torkar ut, vilket också jag märkte av sedan första dagen med medicinerna. Dessutom förekommer muskel- och ledstelhet och försämrat mörkerseende, båda som jag också en aning märkt av. Väntar alltså på försämrade levervärden, fosterskador och självmordstankar, även alla dessa potentiella biverkningar av roaccutan.

Huden då? De första dagarna tyckte jag huden lugnade ner sig märkbart, kändes torrare och kittlade lite inifrån, lite som om något krafsat inne i huden. Väldigt skönt faktiskt, fast huden inte kändes alls som min egen. Ungefär två veckor in i kuren började min hud reagera kraftigare och just nu verkar det som alla orenheter i huden kommer ut på en gång. Väldigt enerverande, tidvis känns det hopplöst, men det går förhoppningsvis om snart. Jag tycker ändå att huden ren blivit lenare, vilket ger en glimma hopp om den där perfekta huden som snart ska infinna sig.

24.01.2012 kl. 23:31

Lördagar som denna

Vi har utvecklat en mysig rutin för lördagsmorgnar. Vi brukar t.e.x. sova länge och sen duka till superfrulle med allt från croissants till smoothies. Sen spelar vi HBL-duellen, och David vinner alltid. Så. jävla. förstörande! Ska börja stiga upp nångång tidigt på morgonnatten och kolla svaren i förväg.
21.01.2012 kl. 12:48